Novinky

Dostali jsme ocenění Great Taste 2023!

Dostali jsme ocenění Great Taste 2023!

Jak Great Taste hvězdy dorazily znovu do naší udírny. Náš srpen začal skvěle. Obdrželi jsme dlouho očekávané výsledky v podobě vyhodnocení našich uzených produktů přihlášených do Great Taste Awards 2023. A protože radost je jenom poloviční, když není sdílená, rozhodli jsme se vámi o tuhle poctu podělit i podrobněji ve článku. A jako bonus k tomu přidat i ohlednutí za Great Taste hvězdami, které jsme získali vloni v roce 2022. Protože vloni, jó vloni to byl docela příběh. 😁

trnecka-smoked-fish-great-taste

 

Co je to Great Taste?

Great Taste Awards pořádané platformou Guild of Fine Food v Anglii, je největší a nejdůvěryhodnější systém akreditace potravin a nápojů na světě a funguje už 30 let. Testování a ochutnávání jídla a pití panelu složeného z více než 500 odborníků je rychlý způsob, jak získat rychlou, upřímnou a nestrannou zpětnou vazbu na kvalitu a chuť přihlášených výrobků od šéfkuchařů, výrobců potravin, malobchodníků i kupujících. Ať už produkt obdrží 1, 2 nebo 3 Great Taste hvězdy, vždy to znamená, že jeho chuť, kvalita i proces zpracování jsou opravdu pozoruhodné a svědčí o tom, že výrobce konkrétní potraviny/ produktu ví, co dělá a svoji práci umí. Není pravidlem, že všechny přihlášené produkty ocenění dostanou. Dá se přeneseně říct, že Great Taste hvězdy jsou pro potravinářství něco jako Michelinské hvězdy pro restaurace. 🙂

Rok 2022 - tak to zkusíme a uvidíme

Nás Staňa je milovníkem gastra a rád ochutná a navštíví všechno, co se kolem děje a vaří, a tak měl taky dlouhodobě přehled o tom, co, kde, jak a proč Great Taste je. Neotálel, a po chvíli fungování rodinného smokehousu přihlásil dva naše pilotní produkty (Pstruha na soli a Pstruha na kopru) do soutěžního ročníku 2022, aby zjistil, jak si naše výrobky stojí. Proces od přihlášení, přes doručování produktů, k průběhu hodnocení i oznámení výsledků trvá několik měsíců - dá se říct, že je to v podstatě zhruba třičtvrtěroční cyklus. A protože jsme se doposud žádného takového hodnotícího systému nikdy předtím nezúčastnili, byl to taky třičtvrtěrok jak na trní, protože jsme neustále kontrolovali novinky a sledovali, jeslti náhodou už... A přestože jsme si výsledek nijak nemalovali, zajímalo nás jak to dopadne.

V červnu loňského roku tedy nadešel čas produkty do Londýna k vyhodnocení dopravit, a tak jsme tak po vtipných peripetiích se zmeškaným letem (na Island se dá lítat jen s ledvinkou a občankou, ale do Londýna už pravdaže ne! Pozor na to!) a tak dále taky osobně učinili. V následujícím dvouměsíčním vákuu od vyhodnocení po zveřejnění výsledků kontroloval Staňa výsledky ne jen 1x týdně, ale každé ráno. No a pak to přišlo, oba dva naše pilotní produkty získali zlaté hvězdy Great Taste 2022 - Pstruh na soli byl oceněn dvěmi zlatými hvězdami ⭐️⭐️, Pstruh na kopru jednou zlatou hvězdou ⭐️. To nás vystřelilo ze cviček. :-) Krásné hodnocení porotců o perfektní vyvýženosti chutí, skvěle zvládnutém řemeslu uzení, skvělá kvalita ryby, nádherná struktura, krsná barva, vůně, aroma.... To jsme nečekali. Rok 2022 nás utvrdil v tom, že naše produkty jsou srovnatelné s konkurencí po celém světě. 

_DSC4741            _DSC4745

A že se nám to v roce 2023 podařilo znovu?

Když jsme koncem roku 2022 trochu vystřízlivěli z radosti, byl čas přihlásit další produtky na následujcí rok. Tentokrát jsme vybrali ke zhodnocení našeho uzeného lososa v několika příchutích, limitovanou edici s Kampotským pepřem od .pepper..field a kapra naloženého v oleji, kterého vyrábíme ve spolupráci s Rybníkářství Pohořelice.

Po roce bylo opět na čase dovézt vybrané produkty do Londýna na ochutnávku a hodnocení. Tentokrát jsme produkty doručily beze stresu na místo určení, a pak už jen čekali. Rok 2023 už nebyl jako na trní, byl to rok jasných a hodně hlasitých upozornění v kalendáři na důležité Great Taste termíny, protože na snění a spekulace s rozrůstající se výrobou a množstvím práce už jednoduše nezbývalo tolik času. A tak se stalo, že když nám začátkem letošního srpna zazářily na webu Great Taste certifikáty s oceněnými produkty, byli jsme opět v šoku! Letos překvapení z nečekaného ocenění vystřídalo překvapení, že už je to po roce zase tady a následovala čirá radost z toho, že jsme vytvořili další produkty, které si ocenění Great Taste znovu zaslouží. Byla to čirá radost z toho, že vám všem opět můžeme připomenout, že naše ryby jsou opravdu delikatesou a stojí za to si je dopřát. Že jejich kvalita se v Česku nedá jen tak s ledajakou jinou uzenou rybou srovnat, a že náš hlavní uzenář Staňa opravdu ví, co dělá.

Které produkty získali hvězdy Great Taste 2023?

V roce 2023 vyhrálo v Česku Great Taste ocenění pouze 79 výrobků - a 5 z nich je našich, není to paráda? 😍

WhatsApp Image 2023-08-11 at 14.02.00  WhatsApp Image 2023-08-11 at 14.01.54  benefity ryb IGFB příspěvek

A co tohle ocenění znamená pro nás?

Great Taste pro nás znamená utvrzení, že jdeme správným směrem. Že jsou naše uzené ryby jedinečným produktem a že ho umíme vyrobit skvěle. Je skvělé získat nezávislou zpětnou vazbu od foodies zaměřených na mezinárodní gastro trh, ve kterém podle jejich názoru po dvou letech už máme své místo.

A tak na vás dneska apelujeme! Ochutnejte všechny naše produkty oceněné Great Taste Awards 2022 i 2023! My vám ze 150% slibujeme, že nebudete litovat. 🙂

 

 

Benefity konzumace ryb

Benefity konzumace ryb

Buďte zdrávi a jezte pravidelně ryby! Že jsou ryby zdravé, to už od nás víte dlouho, ale ruku na srdce, jak často se ryby ve vašem běžném týdenním jídelníčku objeví? Jestli jste napočítali 0 - 1x krát, nebo si nemůžete ani vzpomenout, kdy jste rybu naposledy jedli - jste tu správně. 🙂 Tenhle článek je určený přímo pro vás.

Ryby všeobecně jsou super surovinou, lze z nich připravit plno vairant dobrého jídla a měly by být do našeho (vyváženého) jídelníčku zařazovány pravidelně, což může být v našem českém prostředí trochu nadlidský výkon. Hodně jsme si zvykli jíst ryby jen na Vánoce nebo hodně výjimečně, ale je to chyba. Ať už si dáte lososa v restauraci, rybičkovou pomazánku na večeři nebo našeho skvělého uzeného lososa na snídani s míchanými vejci, uděláte sobě i svému zdraví obrovskou službu. Ryby nejsou jenom dobré chuťově a fajn na figuru, ale jejich pravidelná konzumace přináší taky plno vědecky podložených zdravotních benefitů, které pomáhají v prevenci nemocí a chorob a mají prokazatelně pozitivní dopad na lidské tělo.

BENEFITY JEZENÍ RYB

Jak vám ryby poslouží, když je budete jíst pravidelně?

1. Zdroj kvalitních bílkovin

Ryby jsou bohaté na vysokohodnotné bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst, obnovu buněk a udržení svalové hmoty. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo nemůže produkovat samo, a proto je nutné je získávat z potravy. Bílkoviny v rybách jsou také lehce stravitelné, což je pro tělo snadněji zpracovatelné než bílkoviny z některých jiných zdrojů.

2. Omega-3 mastné kyseliny

Ryby jsou známé jako významný zdroj omega-3 mastných kyselin, zejména dvou klíčových typů - kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Tyto esenciální mastné kyseliny mají mnoho pozitivních účinků na zdraví, včetně snížení zánětů, podpory zdraví mozku a nervového systému, a přispívají ke snížení rizika srdečních chorob.

3. Zdroj důležitých minerálů

Ryby obsahují mnoho důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Tyto minerály jsou nezbytné pro udržení zdraví kostí, srdce, svalů a dalších tkání v těle.

4. Podpora zdravého srdce

Díky svému bohatství na omega-3 mastné kyseliny mají ryby pozitivní vliv na srdce a cévy. Pravidelná konzumace ryb je spojována se sníženým rizikem vzniku srdečních chorob, jako je srdeční infarkt, ateroskleróza a vysoký krevní tlak. Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snižovat hladinu triglyceridů v krvi a zlepšovat celkovou pružnost cév.

5. Zdraví mozku a nervového systému

DHA, jedna z omega-3 mastných kyselin v rybách, je klíčová pro správný vývoj mozku u kojenců a dětí. U dospělých je DHA důležitá pro udržení zdraví mozku a nervového systému. Pravidelná konzumace ryb může podporovat kognitivní funkce a snižovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

6. Protizánětlivé účinky

Omega-3 mastné kyseliny v rybách mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snižovat záněty v těle. Chronický zánět je spojován s řadou onemocnění, včetně srdečních chorob, artritidy a obezity, a proto je důležité snižovat zánětlivé procesy v těle.

7. Podpora zraku

DHA obsažená v rybách je důležitá pro udržení zdraví očí a podporu dobrého zraku. Pravidelná konzumace ryb může snížit riziko vzniku očních onemocnění spojených s věkem, jako je makulární degenerace.

Zahrňte ryby do svého týdenního jídelníčku a vytěžte z toho ve prospěch svého zdraví. 🙂  Doporučuje se konzumovat ryby alespoň 2x týdně, a to v podstatě v jakékoliv formě (vařené, pečené, grilované... a hlavně teda samozřejmě uzenééé...).

Omega 3 mastné kyselině zdar!

Spolupráce s Rybníkářstvím Pohořelice

Spolupráce s Rybníkářstvím Pohořelice

Slyšte, slyšte. Přichází další novinky z naší udírny. Kolem nás se to krásnými rybníky plnými ryb jenom hemží a proto jsme se rozhodli tohle bohatství využít. Navázali jsme krásnou spolupráci s Rybníkářstvím Pohořelice, jednou z nejstarších a nejtradičnějších českých společností v oblasti chovu sladkovodních ryb, která v Česku působí už téměř 100 let. 

Rybníkářství Pohořelice a.s. na Moravě obhospodařuje 145 vodních nádrží plných ryb o rozloze 1409 ha a navazuje tak na dlouhodobou tradici rybníkářství, kdy vznik prvního moravského rybníku (Měnínského rybníku) se datuje už ke konci 14. století. Dnes se Rybníkářství Pohořelice a.s. řadí mezi jednu z nejlepších zpracoven v Česku a zaměřuje se pouze na výrobu ryb z vlastní produkce. Ochutnat u nich můžete sladkovodní ryby jako Pohořelického kapra, amura, sumce, tolstolobika, pstruha nebo štiku té nejvyšší kvality, a to jak v chlazené, uzené tak i mražené formě. Každý rok tu do výroby zařazují nový výrobek a zaměřují se na inovativní rybí výrobky a rybí polokonzervy. 

Tradice a lokální produkce

Dlouhodobá tradice, perfektně zvládnuté umění chovu ryb a vysoká kvalita produkovaných ryb byla v roce 2007 oceněna chráněným označením původu pro výrobky z Pohořelického kapra. Ochranná známka Pohořelický kapr značí výjimečně kvalitní produkt, který je úzce spojen s danou oblastí.

A protože se o pokračování tradice i my sami snažíme a kvalita suroviny je pro nás hodně důležitá, přinášíme společně čtyři nové polokonzervované produkty ze sladkovodních ryb, které teď můžete ochutnat i vy. 🙂 

Novinky z dílny Trnečka x Rybníkářství Pohořelice a.s. jsou:

Rybí polévka

  • Rybí polévka je vařená tradičně jako doma, základem je rybí vývar a poctivé kousky kapra, amura a sumce a lokální kořenová zelenina.  

Rybí kari žluté / červené

  • Žluté rybí kari je vařené z rybího vývaru, žluté kari pasty, sladkovodních ryb a místní zeleniny. Chuťově je spíše do skladka a nejlépe chutná s jasmínovou rýží.
  • Červené rybí kari je pálivější verze kari a je složené z rybího vývaru, červené pálivější kari pasty, poctivé porce sladkovodních ryb a zeleniny. Stačí ho ohřát a servírovat. 

Uzený kapr naložený v oleji

  • Kousky kapra uzeného teplým kouřem naložené ve slunečnicovém oleji s bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem. 

Všechny naše novinky jsou 100% české výrobky vyrobené s láskou z místních ryb a lokální zeleniny a jsou bez konzervantů a jiných přidaných látek. 

Vítejte v rodinné udírně Trnečka Smoked Fish

Vítejte v rodinné udírně Trnečka Smoked Fish

Jsme Klára a Standa Trnečkovi a udíme pro vás ryby tak, jak jsme se to naučili od starých uzenářů na Islandu. Ochutnat u nás můžete hlavně pstruha a lososa uzeného studeným kouřem - naše dva hlavní signature produkty, ale uspokojit chuť můžete i jinými rybími výrobky. 😊 

Jak Trnečka Smoked Fish vzniklo

Psal se rok 2017 kdy jsme poprvé zabrousili pracovně na Island. Tehdy jsme začínali pracovat v hotelové síti Fosshotel, ve které jsme ten rok otevřírali zbrusu nový hotel na severu Islandu u jezera Mývatn. Byla to pecka. Divoká příroda, naprosto jiná mentalita lidí, a celkově úplně jiný životní styl, než jaký jsme znali z Česka. To nás bavilo. Kdo na Islandu někdy delší dobu byl, ví o čem je řeč, ten severský vibe je prostě jedinečný. A tak stačila chvilka a bylo jasné, že Island (a sever zvlášť) nás jen tak nepustí.

Po pár návratech domů a do školy do ČR jsme se vždycky s radostí na Island vraceli. Po další pracovní zkušenosti v pětihvězdovém boutiqovém hotelu na jihu Islandu jsme se začátkem roku 2019 opět odpravili na divoký sever, kde jsme našli útočiště v malém rodinném guesthousu zase u jezera Mývatn. Dimmuborigr Guesthouse, ve kterém jsme zakotvili, byl asi ten nejvíc family guesthouse, který jsme kdy viděli - krásné dřevěné chatky, domácí přívětivá atmosféra... dýchalo to na nás už z příjezdovky. K našemu štěstí byl součástí guesthousu taky další malý business, a to uzení ryb. Ženská část personálu se tedy stala o chod guesthousu, pánská část personálu se starala o uzení a zpracování ryb. Tehdy to bylo poprvé, co se Staňa jakožto vášnivý rybář a milovník veškeré práce, která se nedělá od stolu z počítače, ponořil do řemesla uzení.

V téhle rodinné udírně, kde se udili pstruzi studeným kouřem na sušeném ovčím trusu a ještě hodně old school způsobem, jsme strávili rok. Rok, který pro nás znamenal otočku o 180 stupňů. Rok, kdy jsme měli možnost nasávat zkušenosti přímo od starého Islanďana, který se rybám a uzení věnoval celý svůj život. 

Myšlenka byla na světě

Kromě velké hromady zážitků a skvělých přátelství jsme si nakonec z Islandu do Česka přivezli víc než jenom zkušenosti. Přivezli jsme si i know how a definitivní rozhodnutí založit si vlastní udírnu.

Po návratu do ČR v roce 2020 netrvalo dlouho (jenom pár pracovních slepých uliček) a na apríla v roce 2021 vzniklo s.r.o. s názvem Trnečka Smoked Fish. První rodinná řemeslná udírna, která se soustředí na výrobu uzených ryb v ČR a je založená na kvalitní a poctivé ruční práci, řemeslu a osobitém přístupu. 

Jak to vypadá dnes, v roce 2023?

Od onoho apríla 2021 uplynulo už hodně vody a my po dvou letech na českém trhu můžeme říct, že práce s kvalitními surovinami, zodpovědný přístup k produkci i výrobě, a ruční práce s extra láskou navíc je v Česku stále ceněná. Což nás těší. 😊

Za dva roky jsme pro vás rozšířili výrobní kapacity, zařadili do prodeje nové druhy uzených ryb, nové příchutě, další rybí produkty a užili si i spoustu osobních setkání na trzích a jarmarcích, odkud jsme získali ceněnou zpětnou vazbu. Postupně jsme naše výrobky rozšířili do kamenných farmářských prodejen v Brně, Praze, Olomouci, Ostravě i jiných českých městech, do online obchodních domů (jako třeba Rohlik.cz nebo Scuk.cz) nebo do gastro podniků (třeba do Pražských hotelů jako Andaz, Hilton Old Town nebo do spřátelených snídaňových podniků v Brně jako Break Feat Bistro by Eggo, Coffee Trail, Brunches, aj). V těchto podnicích jsme nyní stálou součástí nabídky.

Spustili jsme pro vás také eshop, na kterém se vždy dozvíte co je nového jako první a kde můžete kupovat naše výrobky přímo z udírny, třeba i ve formě dárkových balíčků. 

 A co se bude dít dál?

Jsme rádi, že se s novým blogem můžeme ohlédnout zpět na dva roky naší práce a trochu se dojmout i zasmát, co všechno jsme u uzení ryb už zažili. Zároveň můžeme s nadšením říct, že nápadů a cest rozvoje máme v hlavě plnom a že se s námi můžete těšit na nejednu další uzenou dobrotu nebo další prodejní kanál. Nově třeba zřizujeme na adrese naší výrobny na Pekandě 42 v Brně showroom, kam se za námi budete už brzy moct stavit a vybrat si něco dobrého k večeři i bez objednání předem. 

TSF-46

🎉 Je to od začátku skvělá jízda a my jsme štastní, že pro vás můžeme naše ryby udit. Děkujeme a vidíme se na vašem talíří. 😊