Recepty

Benefity konzumace ryb

Benefity konzumace ryb

Buďte zdrávi a jezte pravidelně ryby! Že jsou ryby zdravé, to už od nás víte dlouho, ale ruku na srdce, jak často se ryby ve vašem běžném týdenním jídelníčku objeví? Jestli jste napočítali 0 - 1x krát, nebo si nemůžete ani vzpomenout, kdy jste rybu naposledy jedli - jste tu správně. 🙂 Tenhle článek je určený přímo pro vás.

Ryby všeobecně jsou super surovinou, lze z nich připravit plno vairant dobrého jídla a měly by být do našeho (vyváženého) jídelníčku zařazovány pravidelně, což může být v našem českém prostředí trochu nadlidský výkon. Hodně jsme si zvykli jíst ryby jen na Vánoce nebo hodně výjimečně, ale je to chyba. Ať už si dáte lososa v restauraci, rybičkovou pomazánku na večeři nebo našeho skvělého uzeného lososa na snídani s míchanými vejci, uděláte sobě i svému zdraví obrovskou službu. Ryby nejsou jenom dobré chuťově a fajn na figuru, ale jejich pravidelná konzumace přináší taky plno vědecky podložených zdravotních benefitů, které pomáhají v prevenci nemocí a chorob a mají prokazatelně pozitivní dopad na lidské tělo.

BENEFITY JEZENÍ RYB

Jak vám ryby poslouží, když je budete jíst pravidelně?

1. Zdroj kvalitních bílkovin

Ryby jsou bohaté na vysokohodnotné bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst, obnovu buněk a udržení svalové hmoty. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo nemůže produkovat samo, a proto je nutné je získávat z potravy. Bílkoviny v rybách jsou také lehce stravitelné, což je pro tělo snadněji zpracovatelné než bílkoviny z některých jiných zdrojů.

2. Omega-3 mastné kyseliny

Ryby jsou známé jako významný zdroj omega-3 mastných kyselin, zejména dvou klíčových typů - kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Tyto esenciální mastné kyseliny mají mnoho pozitivních účinků na zdraví, včetně snížení zánětů, podpory zdraví mozku a nervového systému, a přispívají ke snížení rizika srdečních chorob.

3. Zdroj důležitých minerálů

Ryby obsahují mnoho důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Tyto minerály jsou nezbytné pro udržení zdraví kostí, srdce, svalů a dalších tkání v těle.

4. Podpora zdravého srdce

Díky svému bohatství na omega-3 mastné kyseliny mají ryby pozitivní vliv na srdce a cévy. Pravidelná konzumace ryb je spojována se sníženým rizikem vzniku srdečních chorob, jako je srdeční infarkt, ateroskleróza a vysoký krevní tlak. Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snižovat hladinu triglyceridů v krvi a zlepšovat celkovou pružnost cév.

5. Zdraví mozku a nervového systému

DHA, jedna z omega-3 mastných kyselin v rybách, je klíčová pro správný vývoj mozku u kojenců a dětí. U dospělých je DHA důležitá pro udržení zdraví mozku a nervového systému. Pravidelná konzumace ryb může podporovat kognitivní funkce a snižovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

6. Protizánětlivé účinky

Omega-3 mastné kyseliny v rybách mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snižovat záněty v těle. Chronický zánět je spojován s řadou onemocnění, včetně srdečních chorob, artritidy a obezity, a proto je důležité snižovat zánětlivé procesy v těle.

7. Podpora zraku

DHA obsažená v rybách je důležitá pro udržení zdraví očí a podporu dobrého zraku. Pravidelná konzumace ryb může snížit riziko vzniku očních onemocnění spojených s věkem, jako je makulární degenerace.

Zahrňte ryby do svého týdenního jídelníčku a vytěžte z toho ve prospěch svého zdraví. 🙂  Doporučuje se konzumovat ryby alespoň 2x týdně, a to v podstatě v jakékoliv formě (vařené, pečené, grilované... a hlavně teda samozřejmě uzenééé...).

Omega 3 mastné kyselině zdar!

Recept s uzeným pstruhem

Recept s uzeným pstruhem

Ochutnejte vynikající cuketovobramborové placky s uzeným pstruhem! Sezóna cuket je tady... A protože jste si ji doma udělali beztak už na tisíc způsobů, přinášíme vám jeden tip, jak si ji udělat tak, jak jste ji letos ještě určitě neměli. 🙂  A to v podobě smažených cuketovobramborových placek se zakysanou smetanou, špenátem a uzeným pstruhem duhovým. Jsme zastánci bleskurychlých, ale pekelně dobrých receptů, takže na tuhle dobrotu budete potřebovat asi 30 - 40 minut.

WhatsApp Image 2023-08-01 at 14.02.18

 Co budete potřebovat: 

  • 4 brambory
  • 1 velkou cuketu nebo 2 menší
  • 2 vejce
  • mouku
  • česnek
  • olej na smažení
  • zakysanou smetanu
  • creamfresh
  • baby špenát
  • sůl, pepř, majoránku
  • olivový olej
  • uzený pstruh Trnečka Smoked Fish
  • jarní cibulku

A jdeme na to. 

Cuketu a půlku brambor nastrouhejte nahrubo, zbytek brambor najemno, nechte chvíli odstát a vymačkejte a slijte přebytečnou vodu. Až se brambory s cuketou vypotí a vy se zbavíte co nejvíce vody, přidejte dva stroužky česneku, vejce, sůl, pepř, majoránku a na závěr i trochu mouky na zahuštění. Takhle připravené cuketobramborové těsto usmažte na oleji do menších placek.

Po usmažení nechte placky na chvíli odpočinout a okapat od přebytečného oleje a nachystejte si dresing z creamfreshe, zakysané smetany, soli, pepře a kapky olivového oleje. Uzeného pstruha si vytáněte z obalu, aby chytnul trochu pokojové teploty a rozvoněl se.

Nakonec stačí vše jen naservírovat na talíř a podávat. Cuketové placky ozdobte připraveným dresingem, posypte bohatou hrstí čerstvého baby špenátu, každou placku pokryjte dvěma plátky uzeného pstruha a zasypte jarní cibulkou.

Věřte, že si tenhle recept uděláte v téhle cuketové sezóně nejen jednou! Dobrou chuť. 😍🐟




 

Uzený losos s Kampotským pepřem .pepper..field

Uzený losos s Kampotským pepřem .pepper..field

Milovníci ryb, dvě české značky oceněné zlatými hvězdami Great Taste se spojili, aby pro vás vytvořili nezapomenutelný gastronomický zážitek. Pojďte to s námi zažít. 🙂  

Jak naše spolupráce začala?

Českou značku .pepper..field jsme měli v zorném poli už pěknou řádku měsíců. Podobný příběh Klárky a Davida, snaha o udržitelnou produkci a podporu menších producentů v místě produkce, vysoká kvalita produktu a dokonalá chuť… to všechno je nám v Trnečka Smoked Fish dlouhodobě hodně blízké. A protože do některých našich receptur pepř běžně využíváme, bylo v podstatě nutností vyzkoušet konečně i ten nejlepší, Kampotský. 🙂 

Jenomže jak ten nás nadchl!

No a pak už to šlo rychle a zběsile. 🤩 Jakmile se našemu Standovi dostaly pepře do rukou, začal vymýšlet nové kombinace, receptury, testovat poměry a vybírat, který pepř by byl ten nejlepší. Dopadlo to samozřejmě tak, že si nemohl vybrat, a tak vznikla celá nová, pečlivě vyladěná edice, která přináší 3 nové receptury lososa jak s bílým, tak červeným a černým Kampotským pepřem. 🤍❤️🖤 

A proč právě .pepper..field?

Český .pepper..field je společnost, která jako první začala do ČR v roce 2018 dovážet pravý certifikovaný Kampotský pepř. Dnes jsme jedním z největších exportérů celosvětově. Nepřeprodávají pepř velkých bohatých zahraničních firem, právě naopak. 🙂

Kampotský pepř je považován za ten nejchutnější pepř na světě a český .pepper..field jej vykupuje přímo od farmářů v Kambodži, čímž podporuje fair trade, rovný přístup k místním producentům i celkovou udržitelnost produkce. 

A protože my si v Trnečka Smoked Fish na podobném osobitém přístupu a udržitelnosti produkce zakládáme také, byl pro nás Kampotský pepř od .pepper..field jasná volba. 

Jak chutnají jednotlivé pepře?

Nová edice přináší uzeného lososa atlantského s těmito pepři: 

🤍 bílým pepřem / bílý pepř má jemnější a krémovější chuť

❤️ červeným pepřem / červený pepř je králem rybí kuchyně a má ovocně-sladkou pepřovou chuť

🖤 černým pepřem / černý pepř je jistota v dnešním divokém světě - má nekompromisně intenzivní chuť 

Stojí za to pepřového uzeného lososa ochutnat?

Tisíceré ano. Spojení uzených Trnečka Smoked Fish a skvělého Kampotského pepře od .pepper..field snoubí vysokou kvalitu, dokonalou chuť, autentický zážitek a rukodělnou práci. 

Tuhle pepřovou lososí novinku můžete pořídit na našem eshopu. 

WhatsApp Image 2023-04-20 at 17.37.19

Dobrou chuť.

Vítejte v rodinné udírně Trnečka Smoked Fish

Vítejte v rodinné udírně Trnečka Smoked Fish

Jsme Klára a Standa Trnečkovi a udíme pro vás ryby tak, jak jsme se to naučili od starých uzenářů na Islandu. Ochutnat u nás můžete hlavně pstruha a lososa uzeného studeným kouřem - naše dva hlavní signature produkty, ale uspokojit chuť můžete i jinými rybími výrobky. 😊 

Jak Trnečka Smoked Fish vzniklo

Psal se rok 2017 kdy jsme poprvé zabrousili pracovně na Island. Tehdy jsme začínali pracovat v hotelové síti Fosshotel, ve které jsme ten rok otevřírali zbrusu nový hotel na severu Islandu u jezera Mývatn. Byla to pecka. Divoká příroda, naprosto jiná mentalita lidí, a celkově úplně jiný životní styl, než jaký jsme znali z Česka. To nás bavilo. Kdo na Islandu někdy delší dobu byl, ví o čem je řeč, ten severský vibe je prostě jedinečný. A tak stačila chvilka a bylo jasné, že Island (a sever zvlášť) nás jen tak nepustí.

Po pár návratech domů a do školy do ČR jsme se vždycky s radostí na Island vraceli. Po další pracovní zkušenosti v pětihvězdovém boutiqovém hotelu na jihu Islandu jsme se začátkem roku 2019 opět odpravili na divoký sever, kde jsme našli útočiště v malém rodinném guesthousu zase u jezera Mývatn. Dimmuborigr Guesthouse, ve kterém jsme zakotvili, byl asi ten nejvíc family guesthouse, který jsme kdy viděli - krásné dřevěné chatky, domácí přívětivá atmosféra... dýchalo to na nás už z příjezdovky. K našemu štěstí byl součástí guesthousu taky další malý business, a to uzení ryb. Ženská část personálu se tedy stala o chod guesthousu, pánská část personálu se starala o uzení a zpracování ryb. Tehdy to bylo poprvé, co se Staňa jakožto vášnivý rybář a milovník veškeré práce, která se nedělá od stolu z počítače, ponořil do řemesla uzení.

V téhle rodinné udírně, kde se udili pstruzi studeným kouřem na sušeném ovčím trusu a ještě hodně old school způsobem, jsme strávili rok. Rok, který pro nás znamenal otočku o 180 stupňů. Rok, kdy jsme měli možnost nasávat zkušenosti přímo od starého Islanďana, který se rybám a uzení věnoval celý svůj život. 

Myšlenka byla na světě

Kromě velké hromady zážitků a skvělých přátelství jsme si nakonec z Islandu do Česka přivezli víc než jenom zkušenosti. Přivezli jsme si i know how a definitivní rozhodnutí založit si vlastní udírnu.

Po návratu do ČR v roce 2020 netrvalo dlouho (jenom pár pracovních slepých uliček) a na apríla v roce 2021 vzniklo s.r.o. s názvem Trnečka Smoked Fish. První rodinná řemeslná udírna, která se soustředí na výrobu uzených ryb v ČR a je založená na kvalitní a poctivé ruční práci, řemeslu a osobitém přístupu. 

Jak to vypadá dnes, v roce 2023?

Od onoho apríla 2021 uplynulo už hodně vody a my po dvou letech na českém trhu můžeme říct, že práce s kvalitními surovinami, zodpovědný přístup k produkci i výrobě, a ruční práce s extra láskou navíc je v Česku stále ceněná. Což nás těší. 😊

Za dva roky jsme pro vás rozšířili výrobní kapacity, zařadili do prodeje nové druhy uzených ryb, nové příchutě, další rybí produkty a užili si i spoustu osobních setkání na trzích a jarmarcích, odkud jsme získali ceněnou zpětnou vazbu. Postupně jsme naše výrobky rozšířili do kamenných farmářských prodejen v Brně, Praze, Olomouci, Ostravě i jiných českých městech, do online obchodních domů (jako třeba Rohlik.cz nebo Scuk.cz) nebo do gastro podniků (třeba do Pražských hotelů jako Andaz, Hilton Old Town nebo do spřátelených snídaňových podniků v Brně jako Break Feat Bistro by Eggo, Coffee Trail, Brunches, aj). V těchto podnicích jsme nyní stálou součástí nabídky.

Spustili jsme pro vás také eshop, na kterém se vždy dozvíte co je nového jako první a kde můžete kupovat naše výrobky přímo z udírny, třeba i ve formě dárkových balíčků. 

 A co se bude dít dál?

Jsme rádi, že se s novým blogem můžeme ohlédnout zpět na dva roky naší práce a trochu se dojmout i zasmát, co všechno jsme u uzení ryb už zažili. Zároveň můžeme s nadšením říct, že nápadů a cest rozvoje máme v hlavě plnom a že se s námi můžete těšit na nejednu další uzenou dobrotu nebo další prodejní kanál. Nově třeba zřizujeme na adrese naší výrobny na Pekandě 42 v Brně showroom, kam se za námi budete už brzy moct stavit a vybrat si něco dobrého k večeři i bez objednání předem. 

TSF-46

🎉 Je to od začátku skvělá jízda a my jsme štastní, že pro vás můžeme naše ryby udit. Děkujeme a vidíme se na vašem talíří. 😊