Benefity konzumace ryb

Buďte zdrávi a jezte pravidelně ryby! Že jsou ryby zdravé, to už od nás víte dlouho, ale ruku na srdce, jak často se ryby ve vašem běžném týdenním jídelníčku objeví? Jestli jste napočítali 0 - 1x krát, nebo si nemůžete ani vzpomenout, kdy jste rybu naposledy jedli - jste tu správně. 🙂 Tenhle článek je určený přímo pro vás.

Ryby všeobecně jsou super surovinou, lze z nich připravit plno vairant dobrého jídla a měly by být do našeho (vyváženého) jídelníčku zařazovány pravidelně, což může být v našem českém prostředí trochu nadlidský výkon. Hodně jsme si zvykli jíst ryby jen na Vánoce nebo hodně výjimečně, ale je to chyba. Ať už si dáte lososa v restauraci, rybičkovou pomazánku na večeři nebo našeho skvělého uzeného lososa na snídani s míchanými vejci, uděláte sobě i svému zdraví obrovskou službu. Ryby nejsou jenom dobré chuťově a fajn na figuru, ale jejich pravidelná konzumace přináší taky plno vědecky podložených zdravotních benefitů, které pomáhají v prevenci nemocí a chorob a mají prokazatelně pozitivní dopad na lidské tělo.

BENEFITY JEZENÍ RYB

Jak vám ryby poslouží, když je budete jíst pravidelně?

1. Zdroj kvalitních bílkovin

Ryby jsou bohaté na vysokohodnotné bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst, obnovu buněk a udržení svalové hmoty. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo nemůže produkovat samo, a proto je nutné je získávat z potravy. Bílkoviny v rybách jsou také lehce stravitelné, což je pro tělo snadněji zpracovatelné než bílkoviny z některých jiných zdrojů.

2. Omega-3 mastné kyseliny

Ryby jsou známé jako významný zdroj omega-3 mastných kyselin, zejména dvou klíčových typů - kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Tyto esenciální mastné kyseliny mají mnoho pozitivních účinků na zdraví, včetně snížení zánětů, podpory zdraví mozku a nervového systému, a přispívají ke snížení rizika srdečních chorob.

3. Zdroj důležitých minerálů

Ryby obsahují mnoho důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Tyto minerály jsou nezbytné pro udržení zdraví kostí, srdce, svalů a dalších tkání v těle.

4. Podpora zdravého srdce

Díky svému bohatství na omega-3 mastné kyseliny mají ryby pozitivní vliv na srdce a cévy. Pravidelná konzumace ryb je spojována se sníženým rizikem vzniku srdečních chorob, jako je srdeční infarkt, ateroskleróza a vysoký krevní tlak. Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snižovat hladinu triglyceridů v krvi a zlepšovat celkovou pružnost cév.

5. Zdraví mozku a nervového systému

DHA, jedna z omega-3 mastných kyselin v rybách, je klíčová pro správný vývoj mozku u kojenců a dětí. U dospělých je DHA důležitá pro udržení zdraví mozku a nervového systému. Pravidelná konzumace ryb může podporovat kognitivní funkce a snižovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

6. Protizánětlivé účinky

Omega-3 mastné kyseliny v rybách mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snižovat záněty v těle. Chronický zánět je spojován s řadou onemocnění, včetně srdečních chorob, artritidy a obezity, a proto je důležité snižovat zánětlivé procesy v těle.

7. Podpora zraku

DHA obsažená v rybách je důležitá pro udržení zdraví očí a podporu dobrého zraku. Pravidelná konzumace ryb může snížit riziko vzniku očních onemocnění spojených s věkem, jako je makulární degenerace.

Zahrňte ryby do svého týdenního jídelníčku a vytěžte z toho ve prospěch svého zdraví. 🙂  Doporučuje se konzumovat ryby alespoň 2x týdně, a to v podstatě v jakékoliv formě (vařené, pečené, grilované... a hlavně teda samozřejmě uzenééé...).

Omega 3 mastné kyselině zdar!