Vítejte v rodinné udírně Trnečka Smoked Fish
Jsme Klára a Standa Trnečkovi a udíme pro vás ryby tak, jak jsme se to naučili od starých uzenářů na Islandu. Ochutnat u nás můžete hlavně pstruha a lososa uzeného studeným kouřem - naše dva hlavní signature produkty, ale uspokojit chuť můžete i jinými rybími výrobky. 😊
Jak Trnečka Smoked Fish vzniklo
Psal se rok 2017 kdy jsme poprvé zabrousili pracovně na Island. Tehdy jsme začínali pracovat v hotelové síti Fosshotel, ve které jsme ten rok otevřírali zbrusu nový hotel na severu Islandu u jezera Mývatn. Byla to pecka. Divoká příroda, naprosto jiná mentalita lidí, a celkově úplně jiný životní styl, než jaký jsme znali z Česka. To nás bavilo. Kdo na Islandu někdy delší dobu byl, ví o čem je řeč, ten severský vibe je prostě jedinečný. A tak stačila chvilka a bylo jasné, že Island (a sever zvlášť) nás jen tak nepustí.
Po pár návratech domů a do školy do ČR jsme se vždycky s radostí na Island vraceli. Po další pracovní zkušenosti v pětihvězdovém boutiqovém hotelu na jihu Islandu jsme se začátkem roku 2019 opět odpravili na divoký sever, kde jsme našli útočiště v malém rodinném guesthousu zase u jezera Mývatn. Dimmuborigr Guesthouse, ve kterém jsme zakotvili, byl asi ten nejvíc family guesthouse, který jsme kdy viděli - krásné dřevěné chatky, domácí přívětivá atmosféra... dýchalo to na nás už z příjezdovky. K našemu štěstí byl součástí guesthousu taky další malý business, a to uzení ryb. Ženská část personálu se tedy stala o chod guesthousu, pánská část personálu se starala o uzení a zpracování ryb. Tehdy to bylo poprvé, co se Staňa jakožto vášnivý rybář a milovník veškeré práce, která se nedělá od stolu z počítače, ponořil do řemesla uzení.
V téhle rodinné udírně, kde se udili pstruzi studeným kouřem na sušeném ovčím trusu a ještě hodně old school způsobem, jsme strávili rok. Rok, který pro nás znamenal otočku o 180 stupňů. Rok, kdy jsme měli možnost nasávat zkušenosti přímo od starého Islanďana, který se rybám a uzení věnoval celý svůj život.
Myšlenka byla na světě
Kromě velké hromady zážitků a skvělých přátelství jsme si nakonec z Islandu do Česka přivezli víc než jenom zkušenosti. Přivezli jsme si i know how a definitivní rozhodnutí založit si vlastní udírnu.
Po návratu do ČR v roce 2020 netrvalo dlouho (jenom pár pracovních slepých uliček) a na apríla v roce 2021 vzniklo s.r.o. s názvem Trnečka Smoked Fish. První rodinná řemeslná udírna, která se soustředí na výrobu uzených ryb v ČR a je založená na kvalitní a poctivé ruční práci, řemeslu a osobitém přístupu.
Jak to vypadá dnes, v roce 2023?
Od onoho apríla 2021 uplynulo už hodně vody a my po dvou letech na českém trhu můžeme říct, že práce s kvalitními surovinami, zodpovědný přístup k produkci i výrobě, a ruční práce s extra láskou navíc je v Česku stále ceněná. Což nás těší. 😊
Za dva roky jsme pro vás rozšířili výrobní kapacity, zařadili do prodeje nové druhy uzených ryb, nové příchutě, další rybí produkty a užili si i spoustu osobních setkání na trzích a jarmarcích, odkud jsme získali ceněnou zpětnou vazbu. Postupně jsme naše výrobky rozšířili do kamenných farmářských prodejen v Brně, Praze, Olomouci, Ostravě i jiných českých městech, do online obchodních domů (jako třeba Rohlik.cz nebo Scuk.cz) nebo do gastro podniků (třeba do Pražských hotelů jako Andaz, Hilton Old Town nebo do spřátelených snídaňových podniků v Brně jako Break Feat Bistro by Eggo, Coffee Trail, Brunches, aj). V těchto podnicích jsme nyní stálou součástí nabídky.
Spustili jsme pro vás také eshop, na kterém se vždy dozvíte co je nového jako první a kde můžete kupovat naše výrobky přímo z udírny, třeba i ve formě dárkových balíčků.
A co se bude dít dál?
Jsme rádi, že se s novým blogem můžeme ohlédnout zpět na dva roky naší práce a trochu se dojmout i zasmát, co všechno jsme u uzení ryb už zažili. Zároveň můžeme s nadšením říct, že nápadů a cest rozvoje máme v hlavě plnom a že se s námi můžete těšit na nejednu další uzenou dobrotu nebo další prodejní kanál. Nově třeba zřizujeme na adrese naší výrobny na Pekandě 42 v Brně showroom, kam se za námi budete už brzy moct stavit a vybrat si něco dobrého k večeři i bez objednání předem.
🎉 Je to od začátku skvělá jízda a my jsme štastní, že pro vás můžeme naše ryby udit. Děkujeme a vidíme se na vašem talíří. 😊